Fotók a PowerPoint-diákon 1.

Gönye Zoltán képe

Azt már sok előadó megértette, hogy a befogadhatóság érdekében a PowerPoint-os fóliákat (is) színesíteni kell valamivel. Ezt számtalan módon el lehet érni. Humorral, (ön)iróniával, tudatosan felépített előadás-dramaturgiával, színek ügyes használatával, stb. A legkézenfekvőbb ‒ és ezzel együtt a legelterjedtebb ‒ eszköz a PowerPoint-fóliák színesítésére a fotók használata. A fotókkal kapcsolatban is felmerül azonban néhány ‒ részben PowerPoint-specifikus ‒ kérdés, amit érdemes körbejárni.

Az alábbi írásokban nem adunk teljes képet arról, hogy miként kell a PowerPoint-fóliákon a fotókat helyesen és hatásosan használni. De nem is a teljesség itt a lényeg, hanem hogy rámutassunk néhány szempontra.

Van azonban az írásokban egy közös elv. Ha Ön erre az elvre figyel, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel fogja a fotókat a PowerPoint-os előadásaiban hatásosan alkalmazni. Maga az elv nagyon egyszerű: előbb azt döntse el, hogy a PowerPoint-fóliasorban mi a fotó célja, és csak azután keressen fotót! Tapasztalatból tudjuk ugyanis, hogy az előadók jelentős része hajlamos abból kiindulni, hogy milyen fotó van éppen kéznél, vagy ami még rosszabb: neki milyen képek tetszenek. Az ilyen PowerPoint-fóliák inkább lesznek félrevezetőek vagy követhetetlenül kuszák, mintsem a mondanivalót színesítők!

Válogasson kedvére az alábbi írások közül!