Fotók a PowerPoint-diákon 3.: állítás alátámasztása fotókkal

Gönye Zoltán képe

Egy kép többet mond ezer szónál ‒ én még nem találkoztam olyan emberrel, aki vitatta volna ennek a mondatnak az igazságtartalmát. Tegyük fel, hogy Ön a mérhetetlen mértékű levegőszennyezésről beszél. Egy ilyen fotó tökéletesen illusztrálhatja az állítását:

Jó példa - füstölgő gyárkémény

Egy kép többet mond ezer szónál, de éppen ezért legyen nagyon elővigyázatos! Ha Ön a PowerPoint-os előadása során az előző kép helyett az alábbival próbálná meg illusztrálni a légszennyezés mértékét, akkor egy sokakat zavaró hibát vétene:

Ez a fotó nem elég kifejező, hiába vastagabb rajta a "kémény". De nem is ez az igazi probléma! A gondot az okozza, hogy a képen látható "kémények" valójában hűtőtornyok, azaz a felszálló "füst" nagy valószínűség szerint vízgőz. A vízgőz pedig nem szennyezi a levegőt! Ezt valószínűleg csak a műszaki érdeklődéssel megáldott hallgatók fogják észrevenni, de az ő szemükben az Ön hozzáértése erősen megkérdőjeleződhet. Egy ilyen hibát pedig meglehetősen nehéz lesz kijavítani az előadása hátralevő részében! Éppen ezért egy PowerPoint-os prezentációhoz a fotókat mindig nagyon kritikusan kell kiválasztani!