pptPlex

Polyák Tamás képe

Önben is felmerült már, hogy a PowerPoint-tal készült prezentációk túl lineárisak? Első dia, második dia, harmadik dia,…, sokadik dia. Ha pedig az előadás végén a közönség kérdez, akkor lehet vadul visszapörgetni a prezentációt, amíg meg nem találjuk a keresett diát. Ilyenkor sokszor az is jól jönne, ha egy képet vagy ábrát kinagyíthatnánk, de sajnos a PowerPoint erre sem biztosít lehetőséget. 

Bár léteznek olyan prezentációs szoftverek, amelyek a PowerPoint-nál jóval látványosabbak és interaktívabbak (pl. Prezi), jó tudni, hogy kis segítséggel a PowerPoint is képes a fenti hiányosságok orvoslására. Ezt a segítséget pptPlex-nek hívják.

Mi ez a pptPlex?

A pptPlex a Microsoft egyik kísérleti terméke, ingyenesen letölthető a Microsoft Office Labs oldaláról. Mivel kísérleti, a Microsoft nem ad támogatást hozzá, és nem ajánlja „éles” használatra. Kísérletezni azonban mindenképp érdemes vele.

Telepítés után a PowerPoint menüjébe épül be. A program egy új, interaktív megjelenítési módot tesz lehetővé: a prezentáció során a diákat egyszerre, egy összefoglaló nézetben tudjuk megjeleníteni. A prezentációt szekciókra bonthatjuk, az egyes szekciókhoz tartozó diák egy blokkban jelennek meg.

A prezentáció alatt ebben a nézetben mozgunk. Itt valóban a mozgás a helyes szó, előadás közben ugyanis olyan érzetünk van, mintha egy nagy poszteren pásztáznánk végig egy kamerával. A diák közti mozgás mellett a program dinamikusan nagyít / kicsinyít is. 

Lehetőségünk van kézi „kameramozgásra” is: ha a bal egérgombot lenyomjuk és úgy tartjuk,  tetszőleges irányba mozoghatunk, a görgő (vagy duplaklikk) segítségével pedig tetszőleges mértékben kinagyíthatunk egy részletet. Ez például jól jöhet az előadás után, egy válasz alátámasztásánál.

A program működéséről egy rövid (angol nyelvű) videó: 

 

Megváltja a pptPlex a világot?

Nem, a világot semmiképpen nem váltja meg, kizárólag ettől nem lesz jobb az Ön előadása. Arra azonban mindenképpen alkalmas, hogy prezentációja kitűnjön a többi közül - főleg olyan közönségnél, amely  fogékony az újszerű, látványos dolgokra. És mint tudjuk, a műszaki végzettségűek többnyire ilyenek :)

 

A program letölthető itt (PowerPoint 2007-tel és 2010-zel kompatibilis)

 

Olvasson tovább! Cikkajánló: