Miért ez a beszéd?

Számtalanszor ülünk be olyan "előadásokra", amelyek a megszólalásig hasonlítanak ugyan az előadásokra, de mégsem azok. Nem azok, mert onnantól kezdve, hogy megszólal az "előadó", nem csinál mást, mint hogy:

  • a PowerPoint-os diákhoz asszisztál,
  • puszta tényeket és adatokat közöl,
  • a szakszerűséget folyamatosan összetéveszti a szürkeséggel és személytelenséggel,...

és még sorolhatnánk.

Mi ezen változtatni szeretnénk. Mert meggyőződésünk, hogy az előadások, prezentációk igenis számítanak, igenis alakíthatják a dolgok menetét! Csak ahhoz nem elég a puszta tény- és adatközlés, ahhoz a tényeket és adatokat érthetővé és átélhetővé, emlékezetessé kell tenni. Ahhoz le kell kötni a hallgatók figyelmét, és mozgósítani kell gondolataikat, érzelmeiket.

Az előadóteremben tehát minden a hallgatókért kell hogy történjen! Ezt az oldalt viszont azért hoztuk létre, hogy legyen egy hely, ahol minden Önért, az előadóért történik! Az egyre jobb és jobb előadóért. Retorikai, előadástechnikai tudásunkat, tapasztalatainkat szeretnénk megosztani; ezért beszélünk - és ezért beszélgetünk: nemcsak egymással, hanem remélhetőleg majd Önnel is.

Kérjük, maradjon velünk!

Az életre keltett számok I.

Györffy Kinga képe

Azt tapasztalom, hogy a számok kapcsán egyvalamit az előadók többsége megtanult: azt, hogy bizonyos típusú állítások csak úgy hitelesek, ha számokkal támasztjuk őket alá.

Az előadók többsége viszont másvalamit − jóval többet − is gondol (sajnos): valami olyasmit is, hogy „nem kellenek a nagy szavak, mert beszélnek a számok, és mindent elmondanak…”

A legfrissebb 5 tartalom:

Gönye Zoltán képe

Köszönhetően az evosoft Hungary kft., a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar, valamint a meex támogatásának − 10 fővel elindult a retorikai, prezentációs és előadástechnikai programunk!

Nézze meg a videót!

Gönye Zoltán képe

A SlideShare tavaly is megrendezte "Legjobb prezentáció" versenyét. 2010 legjobb prezentációinak megtekintéséhez olvassa tovább cikkünket!

Györffy Kinga képe

A király beszéde (angol filmdráma, 2010)

„A hosszú szünetek fokozzák az ünnepélyességet.” − így vigasztalja a beszédtanár a  dadogással küzdő tanítványt A király beszéde című filmben. A tanítványnak − aki később VI. György néven lesz brit király − van öniróniája: „Akkor én leszek a legünnepélyesebb király.”

Ez az önirónia, hozzá az elszántság, plusz a beszédtanár formabontó merészsége − és ők ketten végül is megküzdenek a (végtelenül hosszúra nyúló) szünetekkel…

Gönye Zoltán képe

Január 11-12-én, illetve február 2-3-án tartottunk retorika-előadástechnika tréninget az ELTÉ-n.

Képes beszámoló:

Gönye Zoltán képe

A HVG előfizetés mellé kaptam egy Magyar Super Brands 2010 kiadványt is. Átlapoztam, és belefutottam egy érdekes cikkbe, melynek címe: „Personal branding”. 

Dr. Serényi János egy személyes élménnyel kezdi a cikkét: az egyik personal branding-ről (személyes márka) tartott előadása alatt az egyik hallgató − a szerzőt is meglepve −  az öltözködés fontosságára szűkítette le a personal branding fogalmát.
Azt Serényi is elismeri, hogy az öltözködés egy fontos eleme a személyes márkának és a személyes márkaépítésnek, de messze nem az egyetlen. Ő inkább az összkép fontosságára, a hitelességre helyezi a hangsúlyt.

Beszélgetés a beszédről

  • Mi az, ami TANULHATÓ a beszéd/előadástechnika kapcsán? És mi az, ami nem?
  • "Én mérnök vagyok. Az én dolgom nem a szónoklás, nem az előadás!" Nagyon sok műszaki végzettségű embertől hallottuk mi már ezt. Mit kockáztat az, aki ezt komolyan is gondolja?
  • Ön ismer jó szónoki képességű politikusokat? Tudja, hogy az ő beszédeik hogyan készülnek?

Kattintson ide az ingyenes hanganyaghoz.

Nem a PowerPoint fontos. Az csak egy eszköz.

Gönye Zoltán képe

Több írásban kerülgettem már, világosan azonban nem fogalmaztam meg a véleményemet a PowerPoint használatáról:

a PowerPoint-ról általában, ha csak tehetem, azt mondom: ne használja! Vannak azonban realitások, amelyeket figyelembe kell venni. Emiatt a véleményemet a következőképpen szoktam árnyalni: megértem, ha a PowerPoint használata mellett dönt, ebben az esetben azonban használja azt rendesen!